Τρίτη 6 Μαΐου 2014

"ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ" ...στη λειτουργία του Δήμου

Η θεώρησή μας για την λειτουργία του Δήμου.Για το πώς δηλαδή θα πρέπει να λειτουργεί η δημοτική αρχή και οι υπηρεσίες του Δήμου έτσι ώστε να βρίσκονται πραγματικά στην υπηρεσία των δημοτών.

Ο Δήμος οφείλει να ακούει και να καταλαβαίνει τις πραγματικές ανάγκες της πόλης και των πολιτών και να μπορεί ταυτόχρονα να αναδεικνύει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα σε πραγματικό χρόνο. 

Αντιλαμβανόμαστε το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη βάση 4 αξόνων:

εκσυγχρονισμός,
αποδοτικότητα,
αποτελεσματικότητα 
λογοδοσία

Εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και του κράτους μέσα από την Αυτοδιοίκηση (περιφερειακή και τοπική) καθώς και εκσυγχρονισμός της ίδιας της Αυτοδιοίκησης έτσι ώστε να μπορεί να δίνει λύσεις και να δημιουργεί αναπτυξιακές ευκαιρίες.

Αποδοτικότητα της δημοτικής αρχής, με αξιοποίηση και συσπείρωση όλων των δυνάμεων της πόλης και δημιουργίας ενός σύγχρονου, ευέλικτου, αποδοτικού συστήματος διαχείρισης και διοίκησης

Αποτελεσματικότητα στη διαχείριση, με εξάντληση όλων των δυνατοτήτων που δίνονται από τη δομή και το πλαίσιο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης και δημιουργία νέων, καινοτόμων πολιτικών τοπικού χαρακτήρα.

Λογοδοσία της δημοτικής αρχής στους πολίτες μέσα από πλήρως διαφανείς διαδικασίες διοίκησης, συνεχή αξιολόγηση, έλεγχο και συνδιαμόρφωση των βασικών πολιτικών.

Για την εφαρμογή των παραπάνω, προχωρούμε στην :

Α.- Ενεργοποίηση του θεσμού « Συμπαραστάτη του Δημότη»

Β.- Δημιουργούμε στον Δήμο:

- Γραφείο Νομικής Υπηρεσίας, για την Νομική Τεκμηρίωση όλων των αποφάσεων και ενεργειών του Δήμου
- Γραφείο του Πολίτη και το στελεχώνουμε με ειδικό προσωπικό, που μοναδικό του αντικείμενο και στόχο θα έχει τον συντονισμό και υλοποίηση: 

1.- Της ανοικτής διακυβέρνησης

Σε μια εποχή εξαιρετικά δύσκολη όπως αυτή που ζούμε τώρα, η κρίση μπορεί να έχει και τη θετική της πλευρά! Μπορεί να μας αφυπνίσει και να μας οδηγήσει σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Η επιτυχία εξαρτάται από εμάς και με τη δική σας συμμετοχή μπορεί να αποτελέσει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση αναγκαία για την ανάπτυξη του τόπου μας. Η διασφάλιση επομένως της συμμετοχής των πολιτών, η διαφάνεια, η αξιοκρατία και κυρίως η λογοδοσία σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων, δράσης και ελέγχου των αποτελεσμάτων, αποτελούν βασικές αρχές της αντίληψής μας για τον ρόλο και τη λειτουργία του Δήμου. Άλλωστε, πολλά από τα προβλήματα οφείλονται στο γεγονός ότι ο Δήμος δεν ακούει, δεν συμβουλεύεται και δεν επιδιώκει τη συμμετοχή των πολιτών για τα θέματα που καθορίζουν το μέλλον τους.

Προτείνουμε: Οι δημότες της Έδεσσας να είναι κύριοι του τόπου τους. Κάθε σημαντική απόφαση, σχέδιο και δράση του Δήμου τίθεται υποχρεωτικά σε δημόσια διαβούλευση, έλεγχο και κριτική. Για ιδιαίτερα κρίσιμα θέματα διενεργούνται τοπικά δημοψηφίσματα, μετά από εκτενή πληροφόρηση των δημοτών, ώστε να είναι ενημερωμένοι.

2.- Τα Ανοικτά και δημόσια δεδομένα

Για μας, αλλαγή του κλίματος στο Δήμο μπορεί να υπάρξει με τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου διοίκησης. Κάθε ευρώ πρέπει να ξέρουν όλοι οι πολίτες πού πάει και πώς αξιοποιήθηκε. Αυτό σημαίνει ριζική αναδιάταξη του συνόλου του διοικητικού μηχανισμού, (με την εφαρμογή κανόνων σύγχρονου μάνατζμεντ και την εισαγωγή κανόνων αξιοκρατίας και όχι κομματισμού), αναβάθμιση της οργάνωσης της διοίκησης του Δήμου και αξιοποίηση/επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού. Στόχος μας είναι ένα συγκροτημένο, ορθολογικό, μη σπάταλο και αποτελεσματικό μοντέλο που θα υπηρετεί τους πολίτες.

Προτείνουμε: Όλα τα δεδομένα, πληροφορίες και δράσεις του Δήμου να είναι στη διάθεση όλων των πολιτών, σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή. Οικονομικά στοιχεία, διαγωνισμοί, προμήθειες, αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και γενικότερα το σύνολο της γνώσης και πληροφορίας που ο Δήμος παράγει και διαχειρίζεται, να είναι ανοιχτό σε κάθε πολίτη. 

1. Τον Ενεργό Δημότη

Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα και ρόλο στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης και στα Τοπικά Συμβούλια, με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή τοπικών φορέων, επιστημονικών συλλόγων, οργανώσεων, ενώσεων γονέων, Αγροτικών Συνεταιρισμών, Ομάδων Αγροτών, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, εθελοντικών οργανώσεων και κινήσεων πολιτών, σε μια θεσμική, ανοικτή διαδικασία διαβούλευσης, όπου η γνώμη τους θα λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από όλες τις διοικητικές δομές του Δήμου.

Προτείνουμε: Οι δημότες να μην είναι απλοί αποδέκτες των αποφάσεων της δημοτικής αρχής της πόλης τους. Με στοχευμένες δράσεις τους καλούμε να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση των αποφάσεων και στη διαχείριση των δημοτικών υποθέσεων. Μέσα από κοινωνικά δίκτυα και δημοτικές υπηρεσίες, κάθε δημότης θα μπορεί να συμμετέχει ενεργά στη γειτονιά του, να ζητά και να προσφέρει εθελοντικές υπηρεσίες, να σχεδιάζει και να υλοποιεί δράσεις που βελτιώνουν τη καθημερινότητά του στην περιοχή του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου