Τρίτη 6 Μαΐου 2014

"ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ" για .. Κοινωνική αλληλεγγύη


Στις σημερινές συνθήκες σκληρής οικονομικής ύφεσης, όπου διάφορες κοινωνικές ομάδες οδηγούνται σε περιθωριοποίηση και αποκλεισμό, η αυξημένη κοινωνική προστασία, η αλληλεγγύη και η προαγωγή της υγείας είναι επιβεβλημένες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία καλείται να καλύψει την κυβερνητική ανυπαρξία.

Ως Δημοτική Αρχή στοχεύουμε στην δημιουργία νέων και την αναβάθμιση υφιστάμενων κοινωνικών δομών ώστε να συνθέσουμε ένα δίκτυο υπηρεσιών και δράσεων με άμεσους σκοπούς :

· Την ανακούφιση αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας που δε διαθέτουν τα βασικά αγαθά διατροφής. 
· Την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού όπως είναι οι άνεργοι, οι μετανάστες, οι γυναίκες, οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι νέοι, εστιάζοντας στην πρόσβασή τους στην εκπαίδευση και την εργασία.
· Τον απεγκλωβισμό των γυναικών από την φροντίδα μελών της οικογένειάς τους και την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.
· Τη μείωση των εγκλεισμών σε ιδρύματα αμφίβολης ποιότητας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, και στην ενίσχυση της παραμονής τους στον κοινωνικό ιστό.
· Την αύξηση της απασχόλησης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την τόνωση της τοπικής αγοράς
· Την παροχή υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας, νοσηλευτικής και κοινωνικής φροντίδας από ένα δίκτυο γιατρών, κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, φυσιοθεραπευτών, νοσηλευτών και οικογενειακών βοηθών.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση που βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον πολίτη, έχει τη δυνατότητα δημιουργίας αξιόπιστων, σύγχρονων προγραμμάτων και για εμάς την υποχρέωση της δημιουργίας ενός ισχυρού πλαισίου ανάπτυξης και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα άμεσα μέτρα : 

1. Έκδοση «Κάρτας Κοινωνικής Αλληλεγγύης», όπου σε πρώτη φάση περισσότερες από 100 οικογένειες (στην πόλη αλλά και στα Τοπικά Διαμερίσματα) που έχουν άμεσο βιοποριστικό πρόβλημα, θα έχουν πρόσβαση σε είδη διατροφής, ένδυσης, κοινωνικά αγαθά και δωρεάν παροχή κοινωνικών υπηρεσιών από τον Δήμο. 
2. Ενίσχυση των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης «Βοήθεια Στο Σπίτι» , Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες «Ορίζοντας» - επίλυση των χρόνιων προβλημάτων χρηματοδότησής τους. 
3. Λειτουργία, σε συνεργασία με τον Ιατρικό και Φαρμακευτικό Σύλλογο Έδεσσας και εθελοντές ιατρούς, Κοινωνικού Ιατρείου και Κοινωνικού Φαρμακείου σε κατάλληλο κτήριο εντός του αστικού ιστού. 
4. Κατασκευή και λειτουργία ξενώνα ημιαυτόνομης διαβίωσης ατόμων με ειδικές ανάγκες. 
5. Μετατροπή των κοινωνικών δομών από παθητικούς δέκτες αιτημάτων σε δομές αναζήτησης και επίλυσης προβλημάτων, σε δομές ενεργητικής κοινωνικής πολιτικής. Δεν θα περιμένουμε να έρθουν στον δήμο να μας πουν το πρόβλημά τους θα πάμε εμείς εκεί να τους ακούσουμε !
6. Ενθάρρυνση, δημιουργία και θεσμοθέτηση δικτύου «Κοινωνικών Εθελοντών» από ευαισθητοποιημένους δημότες. 
7. Στήριξη των αγροτικών ιατρείων που λειτουργούν στα Τοπικά Διαμερίσματα (συντήρηση και ενίσχυση των υποδομών και του εξοπλισμού τους) 
8. Αδιαπραγμάτευτη η λειτουργία του Νοσοκομείου Έδεσσας και του Κέντρου Υγείας στην Άρνισσα, διαρκείς προσπάθειες αναβάθμισής τους. 
9. Ένταξη του Δήμου στο πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ώστε να βοηθήσουμε όσο το δυνατό περισσότερους συνδημότες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου