Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Πλαίσιο Αρχών και προγραμματικών θέσεων ...


ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΜΑΣ 


Δημότισσες και Δημότες του Δήμου Έδεσσας
Είμαστε και εμείς δημότες και δημότισσες της Έδεσσας που πιστεύουμε στην ανάπτυξη της κοινωνίας μέσα από συλλογικές διαδικασίες.
Όραμά μας: ένας Δήμος Έδεσσας πρότυπο παραγωγικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ανασυγκρότησης. Ένας δήμος δημοκρατικός στην υπηρεσία του δημότη.
Μας εμπνέουν: Οι αξίες της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισοπολιτείας, της ισονομίας, της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της αλληλεγγύης.
Αρχές μας: Η προάσπιση των κοινωνικών αγαθών, η προστασία του περιβάλλοντος, η συμμετοχή των δημοτών στην λήψη των αποφάσεων, η διασφάλιση της δημοκρατικής λειτουργίας του τοπικού πολιτικού συστήματος, και η στήριξη των οικονομικά και κοινωνικά αδυνάτων.
Αντιστεκόμαστε:
- Στις πολιτικές, που οδηγούν στην φτωχοποίηση και εξαθλίωση των πολιτών και συμβάλλουν στον εκφασισμό της κοινωνίας. Οι πολιτικές αυτές έχουν ως αποτέλεσμα τις περικοπές κατά 60% των κεντρικών πόρων στην αυτοδιοίκηση και τη μετατροπή της σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Έτσι, η Τ.Α. απομακρύνεται διαρκώς από τους πολίτες και τις ανάγκες τους και μετατρέπεται από αυτοδιοίκηση σε διοίκηση.
-Στο στείρο κομματισμό, στον παραγοντισμό, στην ευνοιοκρατία, στις πελατειακές σχέσεις και στη διαπλοκή.
Διεκδικούμε σθεναρά τα ακόλουθα:

Την κατ’ αρχήν απόδοση των οφειλομένων από το κράτος και ταυτόχρονα κάθε αρμοδιότητα που εκχωρείται στον Δήμο να εξασφαλίζει εκ των προτέρων τους αναγκαίους πόρους και το απαραίτητο προσωπικό.

Τη γενναία αύξηση του προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων, ως κεντρικού μοχλού της περιφερειακής ανάπτυξης.

Την αναπροσαρμογή των στόχων του ΕΣΠΑ με προτεραιότητα στην κοινωνική συνοχή και την απασχόληση.

Σκοπός μας δεν είναι η διαχείριση των αδιεξόδων που μας έχουν οδηγήσει οι παλαιοκομματικές λογικές και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές αλλά η δημιουργία πολυποίκιλων δράσεων που θα απορρέουν από ένα συνεκτικό σχέδιο και θα εμπνέονται από ένα κοινό όραμα.

Το όραμα ενός Δήμου συμμετοχικού, δημοκρατικού, αλληλέγγυου και ανοικτού στις ανάγκες της νέας γενιάς και όλων όσων μένουν εδώ μόνιμα ή πρόσκαιρα. 

Θέλουμε τον Δήμο ζωντανό, δίπλα στον δημότη και τις ανάγκες του, οργανωτή και εμψυχωτή του Δήμου που αντιστέκεται, του Δήμου που αγωνίζεται και ελπίζει, του Δήμου που δημιουργεί και αναπτύσσεται.

Πιστεύουμε στη δύναμη των πολλών, στη δύναμη που έχουμε όλοι μας να βρίσκουμε απαντήσεις στα προβλήματα μέσα από δημοκρατικές και ανοικτές διαδικασίες χωρίς δογματισμούς ή προαποφασισμένες «λύσεις». 

Προστασία των αδυνάτων. Κανένας άνθρωπος στο δρόμο, κανένας άνθρωπος χωρίς νερό, ρεύμα, φαγητό και περίθαλψη. Κοινωνική πολιτική σημαίνει ενίσχυση των πιο αδύναμων και όχι μόνο την ίση αντιμετώπιση των δημοτών.

Το δικό μας μοντέλο δεν είναι δημαρχοκεντρικό. Είναι συλλογική προσπάθεια για την οποία όλοι μαζί αναλαμβάνουμε την ευθύνη. Σε αυτήν την προσπάθεια ζητάμε την συμπαράσταση όλων των συμπολιτών μας και κυρίαρχα των νέων ανθρώπων αυτής της πόλης που χτυπιούνται από την ανεργία, την υποαπασχόληση, την επισφάλεια.

Οι Βασικοί Άξονες των Προγραμματικών μας Θέσεων

Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για:

∙ Την ενδυνάμωση του ρόλου των Τοπικών Συμβουλίων με ισότιμη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων και την ενεργοποίηση ανοιχτών συνελεύσεων και δημοψηφισμάτων στα κρίσιμα ζητήματα,

∙ Την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου,

∙ Την ανασυγκρότηση των υπηρεσιών του Δήμου με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στο δημότη σύμφωνα με τις ανάγκες του. Ο Δήμος και οι υπηρεσίες του πρέπει να δουλεύουν θεσμικά και όχι σύμφωνα με τις «πελατειακές» ανάγκες των εκλεγμένων Δημοτικών Συμβούλων, Αντιδημάρχων ή Δημάρχου. 

∙ Την τακτική λογοδοσία, τη πλήρη διαφάνεια, και τον έλεγχο της δημοτικής αρχής από τους δημότες. Το δικαίωμα όλων των δημοτών στην πληροφόρηση,

∙ Την ανασυγκρότηση του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, την ενίσχυση των ομάδων παραγωγών και νέων αγροτών, την ανασυγκρότηση του συνεταιριστικού κινήματος, τη δημιουργία δικτύων άμεσης προώθησης αγροτικών προϊόντων και τη στήριξη όλων των μορφών κοινωνικής οικονομίας, την δημιουργία Γραφείου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης . 

∙ Την ανάδειξη και στήριξη των παραδοσιακών προϊόντων του Δήμου,

∙ Την ανάπτυξη του ορεινού όγκου μέσα από την προώθηση του τουρισμού όλων των μορφών και της άμεσης σύνδεσης τους με την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, την οικοτεχνία, την ιστορία και τον πολιτισμό,

∙ Την αυτοπαραγωγή ενέργειας, την προώθηση ήπιων μορφών παραγωγής ενέργειας.

∙ Την ορθολογική διαχείριση του πολυτιμότερου φυσικού αγαθού που έχουμε στην περιοχή μας, του ΝΕΡΟΥ, με την παράλληλη μείωση του κόστους ύδρευσης και άρδευσης,

∙ Τη δημόσια διαχείριση των φυσικών πόρων και των πλουτοπαραγωγικών πηγών προς όφελος της κοινωνίας,

∙ Την οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων,

∙ Την προάσπιση της δημοτικής περιουσίας από αυθαιρεσίες, 

∙ Την προστασία και αναβάθμιση του φυσικού, ιστορικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος,

∙ Την ενίσχυση, στήριξη και επέκταση των κοινωνικών δομών αλληλεγγύης και πρόνοιας χωρίς ανταποδοτικότητα και με πλήρη κάλυψη των αναγκών από το κράτος («Βοήθεια στο Σπίτι», «Κοινωνική Μέριμνα», «ΚΔΑΠ», Βρεφικοί και Παιδικοί Σταθμοί, υποστήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων).

∙ Την παρέμβαση με συγκεκριμένες ενέργειες και έργα για την απασχόληση και τη μείωση της ανεργίας στα πλαίσια Ενιαίας Τοπικής Στρατηγικής Ανάπτυξης (νέες θέσεις εργασίας, μακροχρόνια άνεργοι, νέοι, γυναίκες, επαγγελματοβιοτέχνες, δημότες που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη κτλ.), με βασική αρχή την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση χωρίς κανέναν ανασφάλιστο εργαζόμενο.

∙ Την στήριξη συλλογικών δράσεων που παράγουν κοινωνικό και/ή οικονομικό όφελος (κοινωνικές επιχειρήσεις, γυναικείους συνεταιρισμούς, πολιτιστικές δράσεις, εθελοντικές ομάδες, πρωτοβουλίες πολιτών κτλ.).

∙ Τη δημιουργία πολύκεντρων νεολαίας, χώρων τέχνης, μάθησης, θεάτρου, ποίησης, ελεύθερης έκφρασης, πολιτισμού και αθλητισμού.

Καλούμε όλους όσους συμφωνούν μαζί μας, τα μέλη και φίλους της κίνησης και όλους τους Πολίτες του Δήμου μας, να συνδημιουργήσουμε και να εξειδικεύσουμε το πλήρες πρόγραμμα που έχει ανάγκη ο Δήμος μας και να συμπορευθούμε στον αγώνα της διεκδίκησης του μέλλοντος που δικαιούμαστε.

Αλλάζουμε το δήμο μας με την ενεργοποίηση, τη χειραφέτηση και τον αγώνα , με ένα σταθερό και διάφανο πλαίσιο πολιτικής λειτουργίας , με αρχές και κανόνες απαράβατους που θα σεβόμαστε όλοι μας!

Δεσμευόμαστε για ένα καλύτερο αύριο!

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου